Parola Malm anlades på Visingsö som den första hamnen med reguljärtrafik till fastlandet. Hannen användes kontinuerligt fram till 1863, det vill säga i 80 år som den viktigaste länken för öborna till fastlandet. Själva hamnanläggningen bestod av två bryggor. De fungerade också som vågbrytare för vågor vid hård vind.
En av de mer kända och betydelsefulla personerna på 1700 talet var filosofie lektor Sven Peter Liljenroth. Han verkade i Linnés anda och ansågs vara en framstående pedagog och deltog livligt i angelägna sockenfrågor. Vid en jordrannsakan 1773 påtalade Sven Peter Liljenroth nödvändigheten av en ”paquet-båt” för transporter mellan Visingsö och färjestaden vid Mellby. Paketbåten skulle trafikera sträckan en gång i veckan och var främst avsedd att handha postgången men skulle också underlätta för andra transporter. Liljenroth fick i uppdrag att lämna ett memorial till landshövdingen, vilket gjordes fem år senare. Paketbåten, vilken Liljenroth skänkte med egna medel rymde sju roddare. Landshövdingen, biskopen, kronobetjäningen, studenterna vid Trivialskolan samt öborna hade fri resa, medan övriga resenärer fick betala enligt fastställd taxa. Den nya förbindelsen medförde att postgången till och från ön utfördes varje onsdag oavsett väder och vind. Tidigare hade öborna själva fått lämna sin post när man haft andra ärenden till fastlandet
Den så kallade kronorodden fanns kvar men nu i mindre omfattning vilket uppskattades av öns bönder som hade ansvaret för den verksamheten. Den syftade till att främst transportera ämbetsmän och kunde ta hela 900 dagsverken i anspråk på ett år. Detta var naturligtvis ett problem och en betungande uppgift då de tvingades ställa upp när som helst utan hänsyn till väder och vind.
Sven Peter Liljenroth vädjade till landshövdingen att tilläggsplatsen skulle förläggas till Kumlaby landningsplats. Detta var redan det naturliga landningsstället på östra sidan av Visingsö. Han fick igenom sitt förslag och fick samtidigt ansvaret för paketbåtens ekonomiska förvaltning.
Det ovanliga namnet Parola Malm kommer från Tavaste hus i Finland där Gustav den III inför sin samlade här föll av hästen och bröt armen. Den 17 juli 1783 klockan fyra på morgonen anlände kungen till huvudstaden. Man döpte därför Kumlaby tilläggsplats till Parola Malm för att glädjas och hedra kungens återkomst.
Själva hamnanläggningen bestod av två bryggor. De fungerade också som vågbrytare för vågor vid hård vind.
Kumlabys byalag har sedan slutet av 90 talet arbetat för att återställa hamnen som den en gång var med bryggor och båthus.