Upptäck de många sevärdheterna på Visingsö
Visingsborgs Ruin
Grunden till slottet lades redan under 1570-talet och idag finns endast den södra längan kvar.
Näs Borgruin
Ruinen efter Näs borg ligger allra längst ut på Visingsös södra udde nere i just Näs.
Brahekyrkan
Brahekyrkan uppfördes på 1600-talet på den grund som en gång utgjordes av Ströja Kyrka.
Kumlaby Kyrka
Den nuvarande kyrkan byggdes under 1100-talets första hälft, tornet något senare. På samma plats fanns ursprungligen en träkyrka. Idag ett mycket populärt turistmål tack vare sitt utsiktstorn
Nostalgimuséet
Jordbruk, Traktorer, Tändkula, Beredskapstider, Radio tv, telefon, Salubod, skomakeri, BP bensinstation från 1950 talet, och mycket annan nostalgi som minner om gångna tider.
Hembygdsgården
Invid Kumlaby Kyrka ligger Hembygdsparken och Hembyggdgården. Totalt finns här fyra byggnader i parken och man håller öppet i huvudbyggnaden under sommarsäsong.
Kungsladugårdarna
Kungsladugårdarna, även kallade Ryssladorna uppfördes 1729-40 av arrendatorn, greven och generallöjtnanten Johan August Meijerfelt.
Parola Malm
Parola Malm är den första hamnen på Visingsö med reguljärtrafik till fastlandet. År 1783 invigdes hamnen och var i bruk i 80 år.
Tempelgården
Tempelgården eller som den också kallas , konstnärsgården uppfördes av konstnären Olle Krantz som också bodde och verkade på gården.
Gravfälten
Det finns ca 800 kända förhistoriska gravar spridda över Visingsö. Redan de äldsta beskrivningarna av öns fornlämningar 1689 berättar om ättehögarna och att det ”finnas här månge och mehr änn annorstädes”.
Mullbärsträden
Den första planteringen av mullbär på Visingsö anlades 1840 på hovjägmästare Israel af Ströms initiativ. Av ca 40 g frö fick man fram 1 500 plantor som sattes ut efter bladfällningen. Planteringen drogs med flera olika problem..
Visingsö Museum
Visingsö Museum inryms i det som en gång i tiden var Tingshus och byggnaden var både unik och påkostad då den är byggd i sten. På den tiden byggdes de flesta byggnader i trä.
Rysskyrkogården
På Visingsborg hölls i slutskedet av Stora nordiska kriget ett stort antal krigsfångar, företrädesvis ryssar. Så många som 2 000 fångar kan ha hållits på borgen samtidigt.
St Laurentti Kapell
Kapellet bör ha varit i bruk år 1515 då det tas upp i en lista över Linköpings stifts kloster, kyrkor och kapell. Vi tillhörde ett annat stift då och biskopen som skrev listan var Hans Brask,. Laurencii in Visinxö som det skrivs var då ett kapell utan egen präst.
Läs mer >
Erstad Kärr
Erstad kärr är en unik flyttfågellokal. Kärret ligger vid Erstadsviken på norra delen av Visingsö och är det enda i sitt slag vid södra Vätterns stränder. Området betas väl och är skilt från Vättern av en låg strandvall. Kärret hittar du längst bort på norra Visingsö.